Archive for May, 2011

Kyläkoulusta kylätalo?

Thursday, May 5th, 2011

Sinnikkäistä puolustustoimista huolimatta ollaan siinä tilanteessa, että Kaipolan koulun historia kouluna on päättymässä. Monet tytöt ja pojat ovat ehtineet kavuta Kaipolan koulun portaita vuodesta 1939 lähtien. Monet opettajat, opettajattaret ja keittäjät ovat huolehtineet lapsien kasvusta kelpo kansalaisiksi. Aluksi käytiin kansakoulua, 70-luvun puolivälistä lähtien peruskoulua.

Kyläkoulu on ollut myös kylän sosiaalisen toiminnan keskipiste. Monet juhlat, kerhot, opintopiirit ja kokoukset on ollut luontevaa pitää koululla. Äitienpäivät ja isienkin, koulun joulujuhlat, kirpputorit, talviriehat, näyttelyt, hirvipeijaiset… ja mitähän vielä, ovat koonneet kyläläiset yhteen.

Ja näinhän voi olla edelleen, ehkä keksimme jopa jotain uutta tähän päivään sopivaa. Koulun joulujuhlat vietetään tästä lähin kirkonkylällä, mutta mikä estää meitä järjestämästä muuta kivaa omalla kylällä.

Melko runsas joukko kyläläisiä on jo kokoontunut pohtimaan koulurakennuksen tulevaisuutta kahtena kertana, 10.4. ja 27.4. Ensimmäisen palaverin keskusteluista kerrottiin Sulkava-lehdessä 14.4. Toisella kerralla keskustelujen pohjaksi oli saatu lukuja ja tietoja. Rajupusu-Leaderin toiminnanjohtaja Ilpo Lehtinen oli paikalla kertomassa mahdollisista tuista. Teimme myös katselmuksen koulun tontilla ja rakennuksissa, ja totesimme koulun kunnon ennakkokäsityksiä paremmaksi.

Seuraavassa palaverissa jatketaan suunnittelua, ja pyritään jo lyömään lukkoon joitakin asioita.  Palaveri pidetään koululla 15.5. klo 18.

Jos koet Kaipolan koulun asian läheiseksi, tule sinäkin paikalle!

MK

Suurkosteikko

Thursday, May 5th, 2011

Viime kesän Asta-myrsky avitti Kaipolan kylälle tulevaa uutta asiaa: linnuille ollaan perustamassa suurkosteikkoa Iitlahden maille. On mielenkiintoista saada paikkakunnalle ja vieläpä omalle kylälle tällainen luontokohde. Eipä tarvitse lähteä Parikkalan Siikalahdelle tai Kanteleen Popedalle kevätmuuttoa kiikaroimaan. Ainakin Helsingin sanomat, Itä-Savo ja Etelä-Savon radio ovat uutisoineet asiasta.

Tässä kopioitava linkki Itä-Savon verkkouutiseen 27.4.2011: http://www.ita-savo.fi/Uutiset/11188564.html

Tässä kopioitava linkki Hesarin verkkouutiseen 9.5.2011:  http://www.hs.fi/haku/?kaikkiSanat=Saimaan+Iitlahdelle

MK